Horko hroznům svědčí a dozrávají. Vinobraní ve Vinařství Baláž se blíží. Dnes jsme kontrolovali vyzrálost hroznů na vinici, která se měří ve stupních cukernatosti (ČNM neboli český normalizovaný moštoměr).
Přírodním cukrem v hroznu je umožněn celý proces kvašení a z moštu se stává víno. Kdy sklidit je na rozhodnutí nás vinařů a je to po kvalitě suroviny další z kroků, kterým člověk vstupuje do přírodního procesu, jakým výroba vína je. Odrůda Solaris má již 25,5 stupňů ČNM, a tak je nejvyšší čas hrozny zpracovat. Již zítra půjdou do sklepa 😉. U Muškátu jsme naměřili 17 stupňů ČNM a u Kerneru 15 stupňů ČNM, tak ještě ve vinici chvíli vydrží 👍 a budou hezky dozrávat.
Solaris z loňského ročníku můžete stále ještě zakoupit a ochutnat na našem e-shopu.