Pro maximální zážitek z webu otočte telefon vertikálně.
23.7.2023
Veronika Špachtová
víno

První sekt Vinařství Baláž!

Dlouho jsme se na něj těšili, tři roky na něm pracovali a na jaře 2023 je tu.

Vše začalo u perlivých vín. Naše Freshsecca se stala bestsellerem a zákazníci se stále častěji ptali i na sekt. Rozhodli jsme se do tradičního, v láhvi kvašeného sektu pustit. 

Pamatujete si, co jste dělali 2. října 2020?

My ano, na vinici Mlýnská v Dolních Dunajovicích jsme sklízeli Chardonnay a Rulandské bílé pro náš první sekt. U nás probíhala primární fermentace a následné školení pro druhou fermentaci, která už probíhá v sektárně.  Zajímavostí je, že základní víno pro výrobu sektu jsme blendovali s australským vinařem Mikem Mazey. V láhvi zrálo víno 24 měsíců. Rozhodli jsme se pro rakouskou sektárnu Szigeti, protože se nám spolupráce osvědčila u perlivých vín a jejich prémiové sekty té nejvyšší kvality mají uznání nejen v Rakousku, ale i  celosvětově. 

Po takřka třech letech je tu Cuvée Chardonnay & Rulandské bílé, extra brut 2020. Krásně adjustovaný vintage sekt, který budeme vyrábět jen v ročnících, které nám umožní získat tu nejkvalitnější surovinu. Z roku 2020 jsme nalahvovali 1055 láhví plných elegantního a jemného perlení. Sektu citronově žluté barvy, s jemným aroma citrusové kůry, ovoce, marcipánu a máslových sušenek. V chuti vás okouzlí svěží, ale neagresivní kyselinou a jemně slaným dotykem. Ideální víno na oslavy, dárek, který potěší i znalce, dokonalý aperitiv i doplněk menu složeného z mořských ryb či sushi. 

Pro milovníky čísel: 80% Chardonnay, 20% Rulandské bílé, zbytkový cukr 3,0 g/l, kyselina 5,0 g/l, alkohol 11%, 20 let stará vinice, sklizeň 2.10. 2020, láhvováno 25.3. 2023.

A důležitá rovnice na závěr

1055 láhví = 1055 radostných setkání, oslav, rodinných večeří, rozmařilých snídaní a násobně více úsměvů a radosti.

Další články by se vám jistě četli lépe se sklenkou našeho vína

Koupit na e-shopu